Kek Lapis Mutiara

Bahan A

15 biji kuning telur
8 biji putih telur
1 sudu makan ovallete
200gm tepung gandum

Bahan B
500 gm mentaga
1/2 tin susu manis
1 tin keecil sri kaya
80gm horlick
1 paket serbuk santan

Bahan C
Biskut Jari
Pewarna hijau dan coklat


Cara Membuatnya :

Bahan A
  1. Pukul telur dan gula sampai kembang
  2.  Masukkan tepung gandum dan ovallatte, kacau sebati

Bahan B

  1. Pukul mentega dan susu manis sampai kembang
  2. Masukkan sri kaya, horlick dan sebuk santan

1) Campurkan Bahan A dan  Bahan . Kacau sebati
2) Bahagikan bahan tadi kepada dua bahagian. Satu diletakkan pewarna hijau dan satu lagi pewarna coklat.
3) Sediakan loyang 8 x 8
4) Masukkan 5 sudu bahan bewarna hijau tadi ke dalam loyang. Bakar dgn api atas bawah.
5) Setelah masak, keluarkan.Susun biskut jari.
6) Kemudian, masukkan 5 sudu bahan berwarna coklat.Bakar dgn api atas.
7) Ulang proses di atas ( gunakan api atas sahaja) sampai habis
8) Untuk lapisan terakhir, bakar gunakan api atas bawah.

Selamat Mencuba

Comments