Resepi Biskut Ice Nestum

Biskut Ice Nestum


Bahan
250 g mentega
90g gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu makan vanila
100g nestum (dikisar)
300g tepung gandum

Topping
1 sudu makan Meringue Powder
1/4 cawan air sejuk
6 sudu makan gula icing
1 sudu makan tepung jagung
1 botol perisa cuppucino (utk hiasan)

Cara membuatnya :
  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang
  2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, tepung gandum, nestum dan vanila. gaul sampai sebati
  3. Bentukkan menggunakan penerap bulat dan terap nipis.

Untuk topping :
  1. Pukul meringue powder dan air sehingga kembang
  2. Masukkan gula aising dan pukul kembang lagi
  3. Masukkan tepung jagung dan kacau sehingga sebati

Untuk memasaknya :
  1. Selepas biskut diterap menggunakan acuan, susun ke dalam loyang
  2. Pipingkan topping  ke atas biskut menggunakan piping bag.
  3. Coretkan cappucino paste ke atas topping mengikut corak anda sendiri
  4. Bakar 40 minit sehingga masak dengan suhu 130 celcius dgn menggunakan api atas dan bawah
Topping Ice Nestum guna putih telur :

50 ml putih telur
150gm icing sugar
1 sudu tepung jagung..

Pukul putih telur tu sampai kembang
Pastu masukkan icing sugar.. pukul sampai foamy.
gaul dgn tepung jagung.. make sure bila diangkat dgn sudu, adunan tak jatuh.

Comments

  1. ade jual ke kalau nak oder other than raya.. fav all time ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. Salam,sy da cuba resipi ni...tp meringue msh lmbut kt bhgn dlm,pas2 bhgn luar meringue menggerutu...knapa ye?adakah sy salah pukul adunan? Bole email sy,nurfarazilla@ymail.com

    ReplyDelete

Post a Comment